Vitamine

 

     Vitaminele sunt substanțe chimice organice necesare în cantități mici pentru ca organismul să fie sănătos.
      Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de către organism, deci ele trebuie obținute din alimentație.  Termenul de vitamină a fost folosit pentru prima dată de biochimistul polonez Casimir Funk în 1912. Vita, în limba latină, înseamnă viață, iar sufixul -amină este pentru amine;
     Ele se gasesc in majoritatea alimentelor de provenienta naturala si sunt absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru.
Vitaminele pot fi:
    Liposolubile (solubile in grasimi): vitamina A (si provitamina A -carotenul- care in organismul omului se transforma in vitamina A), D, E, K
    Hidrosolubile (solubile in apa): vitaminele C, B1, B2, PP, B12.Ele nu sunt distruse in procesul digestiv, fiind absorbite ca atare.De aceea toate vitaminele sunt eficiente atunci cand sunt administrate pe cale orala.

ROLUL  VITAMINEI  A   IN ORGANISM

Vitamina A este necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii.
    Intareste mecanismele de aparare ale organismului, dezintoxica. In asociere cu vitamina E protejeaza organismul impotriva cancerului, amelioreaza vederea nocturna, intretine pielea si mucoasele. cicatrizeaza.
Surse: ficat, untura de peste, oua; legume precum morcovul, cartofii dulci, dovleac; alte legume precum spanacul; fructe precum mango, papaya, curmale; rosii, fasole verde

ROLUL VITAMINEI B1 IN ORGANISM

 Vitamina B 1 (tiamina), supranumită şi “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performanţeiintelectuale”, este vitala petru functionarea normala a celulelor si a nervilor. Este indispensabila schimburilor dintre celulele creierului. Activeaza memoria. E vitamina de baza a intelectualilor. Surse: stridii, drojdie de bere, carne, fasole uscata, portocale, germeni de grau, paine si cereale, unt de arahide, ficat, oua.

ROLUL VITAMINEI B2 IN ORGANISM

Vitamina B2 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrati, proteine si grasimi. Este de asemenea importanta pentru o dezvoltare normala a organismului, producerea unor hormoni si buna functionare a celulelor rosii. Amelioreaza vederea nocturna. Participa la constructia celulara. Protejeaza vederea.Surse:   produsele lactate, carne, peste, cerelale de porumb si vegetale precum broccoli si asparagus, drojdie, afine , oua.

ROLUL  VITAMINEI B3  IN ORGANISM

Vitamina B3 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrati, proteine si grasimi, pentru sinteza grasimilor si pentru formarea celulelor rosii. Stimuleaza refacerea celulara a pielii capului si a radacinii parului.Surse: cereale, cartofi, varza, rosii, ficat, galbenus de ou, peste, nuci, carne de pasare

ROLUL  VITAMINEI B6    IN ORGANISM

Vitamina B6 ajuta organismul sa se foloseasca de carbohidati si proteine. Joaca un rol cheie in prelucrarea aminoacizilor, in asezarea proteinelor. Este fundamentala pentru buna functionare a creierului,
Surse: banane, morcovi, usturoi, varza creata, spanac, ficat, creier, maduva, peste,nuci, alone, rinichi, oua.

ROLUL VITAMINEI B12 IN ORGANISM

Vitamina B12 este necesara pentru producerea carbohidratilor, a proteinelor si a unor aminoacizi si grasimi. Are actiune antianemica si favorizeaza echilibrul nervos. Surse: peste, ficat, galbenus de ou, crustacee, produse lactate.

ROLUL VITAMINEI C IN ORGANISM

Vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina care confera rezistenta oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor. Are actiune antiinfectioasa prin excelenta.Surse: citrice, legume, salate, ficat. broccoli, rosii, cartofi, ardei dulce; spanac.Doze prea mari pot provoca diaree.

ROLUL VITAMINEI D IN ORGANISM

Vitamina D este esentiala in formarea si mentinerea in buna stare a oaselor si dintilor. Ajuta si la buna functionare a sistemului nervos si a celui muscular.Surse:grasimi animale, lactate, margarina, oua si unt, lumina soarelui.Doze prea mari pot sa antreneze probleme cardiace
ROLUL VITAMINEI E IN ORGANISM
Vitamina E protejaza grasimile si vitamina A aflate in organism. Ca antioxidant, stabilizeza membranele celulelor. Faciliteaza schimburile dintre celulele cerebrale., mentine pielea supla, intarzie aparitia petelor de varsta si a alunitelor, prelungeste viata globulelor rosii.
Surse: uleiurile vegetale

ROLUL  VITAMINEI  K   IN ORGANISM

Vitamina K : functia de baza a acestei vitamine este de a coagula sangele.Surse : spanac, varza, cartofi, capsuni, rosii, ficat, carne, Lumina soarelui, margarina, lapte, oua si unt.
In doze prea mari, poate sa impiedice dezvoltarea creierului la copii si sa provoace anemie adultilor.
Lipsa vitaminelor in organism produce avitaminoza,ceea ce  reprezinta un deficit de vitamine in organism. S-a observat in :
-dietele de slabire cu un numar de calorii sub 1100 – 1200 kcal / zi
-asociere cu anumite obiceiuri alimentare, malabsorbtia
-malnutritia, interventii chirurgicale in sfera digestiva, inclusiv chirurgia bariatrica, boli comsumptive
-dupa anumite tratamente medicamentoase (chimioterapie)