Aluminiul

Caracterizare generală

Simbol chimic: Al

  • Număr atomic Z: 13

  • Izotopi: element monoizotopic 27Al

  • Masa atomică relativă rotunjită: MAl = 27

        Aluminiul este cel mai răspândit metal în natură, reprezintă 7,5% din masa Scoarţei Terestre, este în deajuns de indicat, că acest element intră în compoziţia argilelor. Ocupă locul trei după răspîndire între toate elementele: după oxigen şi siliciu. Se cunosc peste 250 de minereuri, ce conţin aluminiu.

      În marea majoritatea de minereuri aluminiul este strîns legat de oxigen şi siliciu în alumosilicaţi, din care este alcătuită scoarţa terestră, se găsește doar sub formă de compuși,cum ar fi:

♦ argile; ♦ bauxită (Al2O3·H2O); ♦ corindon, safir sau rubin (Al2O3); ♦ criolit .

 

Proprietati

♦ p.t. = 660 0C,   p.f. = 2467 0C;

♦ metal ușor;  ♦ ρ = 2,7 g/cm3;

♦ este maleabil și ductil;

♦ metal moale, având duritatea 2;    ♦ formează aliaje ușoare.

    Aluminiul este un metal alb-argintiu. Este un metal usor mai putin dur decật cuprul. Aluminiu este un foarte bun conducator de caldura si electricitate. Conductibilitatea electrica si cea termica sunt aproximativ pe jumatate cật la cupru. este folosit în industria electrochimică sub formă de sârmă, înlocuind conductoarele electrice din cupru, care sunt mai scumpe. Aluminiu este foarte plastic; poate fi laminat, batut in foi foarte subtiri sau transformat in sậrma fina.

      Este un metal ductil și maleabil, fiind posibilă obținerea unei foițe subțiri de 0.005 mm grosime. Totodată, această proprietate este utilizată în industria alimentară, aluminiul fiind folosit la ambalarea produselor alimentare sau în industria farmaceutică.

  O altă proprietate importantă a acestui metal este rezistența la coroziune, care se datorează formării unui strat protector de oxid. Rezistă la acțiunea chimică a acidului azotic diluat sau concentrat, iar acest lucru se reflectă în fabricarea canistrelor transportoare de acid azotic din aluminiu.

Utilizarile aluminiului

Conductoare si cabluri electrice (datorita rezistentei mecanice mici se fabrica conductoare de aluminiu cu inima de otel)

Industria autovehiculelor, navelor, avioanelor, industria chimica si alimentara, la realizarea unor bunuri de larg consum, industria poligrafica

Se utilizeaza la pistoane cu ardere interna rapida (pentru autovehicule si avioane) Se utilizeaza sub forme de table, bare in industria aviatiei