Acizi

L.

.

Acizii sunt substanțe compuse alcatuite din atomi de nemetal  şi unul sau mai mulţi atomi de hidrogen.

Exemple: HCl, H2S, H2SO4, HNO3

Atomul sau grupul de atomi care intră în alcătuirea moleculei acizilor alături de atomii de hidrogen se numește radical acid

Proprietatea generală a acizilor este aceea de a ceda ioni de hidrogen. Prin cedarea ionilor de hidrogen, acizii se transformă în radicali acizi.

 Formula generală a acizilor este  HnA, unde n este valenţa radicalului acid A.

Clasificare

În funcție de compoziţia lor, exprimată prin prezenţa sau absenţa atomilor de oxigen, acizii se împart în:

– hidracizi – acizi care nu conţin atomi de oxigen;

Exemple: HBr, H2S etc.

– oxoacizi – acizi care conţin în compoziţia lor atomi de oxigen;

Exemple: H2CO3, HNO3, H2SO4 etc.

După numărul atomilor de hidrogen din moleculă care pot fi cedaţi, acizii se pot clasifica în:

– acizi monobazici (monoprotici) – care pot ceda un singur ion de hidrogen;

Exemple: HCl, HNO3

– acizi dibazici (diprotici) – pot ceda doi ioni de hidrogen;

Exemple: H2S, H2CO3,

H2SO4

– acizi tribazici (triprotici) – au în molecula trei atomi de hidrogen.

Exemple: H3PO3, H3PO

 

  

Proprietăţi fizice

1. Starea de agregare a acizilor la temperatură obişnuită depinde de mai mulţi factori, astfel încât acizii pot fi găsiţi în toate cele trei stări de agregare:

Exemple:

– acizi gazoşi: HCl, HBr, H2S;

– acizi lichizi: HNO3, H2SO4;

– acizi solizi: H3PO4.

2. Acizii sunt solubili în apă. Unii acizi concentraţi fumegă în aer.

3. Soluţiile apoase ale acizilor au gust acru şi conduc curentul electric.

Proprietăţi chimice

 Acţiunea asupra indicatorilor acido-bazici

La dizolvare în apă acizii cedează ioni de hidrogen, care împreună cu apa formează ioni hidroniu cu formula H3O+.

În prezenţa acestor ioni indicatorii acido-bazici se colorează diferit decât în prezenţa ionilor hidroxid.

În mediu acid culorile celor mai utilizaţi indicatori sunt 

indicator

turnesol

culoare

roşu

metiloranj

roşu

fenolftaleină

incolor

Utilizări ale acizilor

Acizii se folosesc în laborator – reactivi : obținerea sărurilor, a hidrogenului, la
 neutralizarea bazelor.
• In industrie -la obținerea  îngrășămintelor chimice
-explozivi
-coloranți
-medicamente
-mase plastice

Acidul clorhidric (HCl) este un gaz incolor cu miros înţepător, mai greu decât aerul

 în organismul uman (ușurează digestia, are rol antiseptic și activează unele enzime);

• în laborator (recunoașterea carbonaților, obținerea acizilor, a hidrogenului sau a unor cloruri etc.);

• în industrie (obținerea corului, decaparea Cu, industria medicamentelor, a coloranților etc.).

.

 Acidul sulfuric (H2SO4) este un lichid uleios mai greu decât apa, se utilizează în acumulatorul auto

.

în agricultură (îngrășăminte cu P și N);

• în laborator (obținerea hidrogenului, HCl, HNO3, agent deshidratant etc.);

• în tehnică (acumulatoare cu Pb);

• în industrie (obținerea de mase plastice, explozivi, coloranți, hârtrie, rafinarea petrolului și a uleiurilor 

Acțiunea indicatorilor asupra acizilor

 

 

 

 

Ce se intampla daca torni acid sulfuric peste un hamburger

 

 

     Experimental s-a constatat că  a durat aproximativ o jumătate de oră până când alimentele să fie dizolvate în totalitate. Mesajul experimentului este destul de evident: dacă ingredientele unui Big Mac se topesc atât de greu în acid sulfuric, atunci cât timp îi ia stomacului să le digere?